Pages

Sunday, April 13, 2008

Ilmu, ekonomi kekalkan ketuanan Melayu – Idris


KUALA LUMPUR 13 April – Ketuanan Melayu tidak akan hilang atau dicabar sekiranya orang Melayu mempunyai ilmu dan menguasai ekonomi.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Idris Jusoh memberitahu, untuk mempertahankan ketuanan itu, orang Melayu perlu bekerja kuat untuk menguasai kedua-dua perkara tersebut.

“Mengekalkan ketuanan Melayu menuntut Melayu untuk bekerja kuat dalam menguasai ilmu, teknologi dan ekonomi. Inilah modal yang perlu ada dalam diri Melayu, kerana jika kita sanggup bekerja kuat dan bersaing tidak akan timbul masalah ketuanan orang Melayu dicabar atau hilang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan anugerah pelajar cemerlang Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) UMNO Bahagian Seputeh di sini hari ini.

Idris mengulas titah Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra bahawa usaha penyatuan Melayu perlu diberi keutamaan yang tinggi pada masa ini berikutan kedudukan orang Melayu dan Islam yang kian tercabar.

Baginda bertitah, selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu jelas memberi petunjuk bahawa kedaulatan dan ketuanan Melayu tercabar, mungkin terhakis atau lenyap satu hari nanti.

Bersaing

Idris memberitahu, orang Melayu juga perlu memberi penekanan kepada usaha untuk bersaing dalam apa jua perkara yang mereka laksanakan.

Tambah beliau, sikap persaingan ini bukan sahaja untuk bersaing dengan kaum lain di negara ini tetapi dengan bangsa lain di dunia.

“Sekiranya orang Melayu ada semangat bersaing ini tidak ada sebab ketuanan Melayu akan hilang di Malaysia.

“Semangat bersaing ini seharusnya berteraskan kepada ilmu dan kecemerlangan pendidikan yang akan dapat memastikan orang Melayu cemerlang mereka dalam bidang yang mereka ceburi,” katanya.

Katanya, jika semangat bersaing di tambah dengan kecemerlangan yang ada dalam bidang diceburi, orang Melayu tidak akan memerlukan Dasar Ekonomi Baru (DEB) untuk memastikan ketuanan Melayu kekal.

Sehubungan itu tegas Idris, usaha perlu ditingkatkan untuk memberi pendidikan yang berkualiti tinggi kepada orang Melayu baik yang berada di kampung atau di bandar.

Sementara itu, Ketua UMNO Bahagian Maran, Datuk Tan Mohd. Aminuddin Ishak mengingatkan orang Melayu kembali bersatu untuk memulihkan imej ketuanan kaum itu di negara ini.

Tegas beliau, imej ketuanan Melayu banyak bergantung kepada semangat permuafakatan dan bersatu menghadapi cabaran serta tidak memberi ruang kepada pihak tertentu menggugat kepentingan mereka.

“Hak orang Melayu sinonim dengan perjuangan UMNO yang sentiasa menjaga kepentingan kaum itu sebagaimana dalam Dasar Ekonomi Baru (DEB).

“Melalui kekuatan itu, UMNO dan Barisan Nasional (BN) menjadi landasan kepada pemimpin melaksanakan pelbagai pembangunan untuk rakyat,” katanya.

No comments: