Pages

Sunday, April 13, 2008

Benarkan Kumpulan A aktif politik tingkat kuasa Melayu


JOHOR BAHRU 13 April – Kerajaan dicadangkan memberi peluang kepada kakitangan kerajaan dalam Kumpulan A bergiat aktif dalam politik bagi memperkukuhkan kuasa politik orang Melayu yang dikatakan semakin tercabar ketika ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Puteri Wangsa, Abdul Halim Suleiman berkata, kelonggaran itu merupakan salah satu langkah untuk memberi nafas baru kepada sesebuah parti politik yang bertunjangkan Melayu dan sekali gus memantapkan lagi parti terbabit.

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Tebrau itu berkata, ia penting kerana ramai orang Melayu berada dalam sektor awam.

“Sekarang, golongan ini perlu melepaskan sebarang jawatan yang disandang sebelum bergiat aktif dalam parti politik.

“Peraturan sebegini sedikit sebanyak menjadi penghalang kepada penglibatan mereka untuk memperkukuhkan kuasa Melayu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Majlis Penerangan Isu-Isu Semasa dan Taklimat Keselamatan anjuran Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Tebrau di Dewan Serbaguna Taman Pelangi Indah, di sini hari ini.

Semalam, Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra bertitah, usaha penyatuan Melayu perlu diberi keutamaan yang tinggi pada masa ini berikutan kedudukan orang Melayu dan Islam yang kian tercabar.

Baginda bertitah, beberapa perkembangan yang berlaku selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu jelas memberi petunjuk bahawa kedaulatan dan ketuanan Melayu tercabar, mungkin terhakis atau lenyap suatu hari nanti.

Abdul Halim berkata, peraturan yang menyekat pegawai Kumpulan A itu perlu dikaji semula supaya kebebasan kuasa orang Melayu diperkasakan dengan penyertaan secara langsung mereka.

“Sayang sekiranya kepakaran dan pengalaman yang mereka ada dipersiakan atau diabaikan sedangkan mereka merupakan individu yang mempunyai latar belakang pendidikan yang bukan calang-calang,” katanya.

No comments: