Pages

Tuesday, May 27, 2008

MMMM pantau isu kedaulatan Melayu


JOHOR BAHRU 27 Mei - Majlis Muafakat Melayu Malaysia (MMMM) yang ditubuhkan oleh Kongres Permuafakatan Melayu baru-baru ini akan memulakan mesyuarat tindakan susulan di Pahang pada bulan depan.

Setiausaha Satu Gabungan Penulis Nasional (Gapena), Prof. Madya Datuk Zainal Abidin Borhan berkata, mesyuarat itu antara lain akan memantau isu-isu kedaulatan Melayu dengan mengambil kira reaksi semasa daripada pelbagai pihak.

Menurutnya, Gapena juga akan melihat secara teliti agenda-agenda yang boleh diambil di peringkat negeri berdasarkan resolusi Kongres Permuafakatan Melayu yang diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa, Persada di sini, awal bulan ini.

"Pada dasarnya selepas ini kita akan bergerak ke hadapan hasil daripada kongres yang dihadiri 2,100 peserta mewakili 200 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyertai kongres tersebut.

"Kita juga akan lihat soal hak-hak Melayu seperti pemberian biasiswa yang termaktub dalam Perlembagaan, yang tidak wajar dipersoalkan oleh mana-mana pihak," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Zainal Abidin berkata demikian ketika diminta mengulas hasil mesyuarat Jawatankuasa Penaja MMMM pada Khamis lalu yang dipengerusikan oleh Ketua Satu Gapena, Prof. Emeritus Tan Sri Dr. Ismail Hussein.

Selain itu kata Zainal Abidin, pihaknya turut membincangkan mengenai isu-isu berkaitan belia Melayu, khususnya pemahaman dan pegangan mereka terhadap kedaulatan Melayu.

Sebagai contoh katanya, mengenai disiplin budaya Melayu dalam pembentukan jati diri dan penghayatan ajaran Islam serta nilai-nilai murni yang berkaitan.

"Sehubungan ini susulan yang sama akan dilakukan di Pulau Pinang menerusi Persatuan Melayu Pulau Pinang (Pemenang) dan di Sabah menerusi Persatuan Rumpun Melayu Lahad Datu," katanya.

Mengenai Jawatankuasa Penaja MMMM itu, Zainal Abidin menjelaskan, pihaknya kini dalam proses untuk mendaftarkannya dengan Pendaftar Pertubuhan dan Syarikat yang dijangka mengambil masa sekitar dua hingga lima bulan lagi.

Katanya, apabila didaftarkan ia akan menjadi satu badan tetap untuk melaksanakan semua resolusi yang diputuskan oleh Kongres Permuafakatan Melayu.

"Kewujudan MMMM secara rasmi adalah bagi memantau, mempertahankan dan melaksanakan semua tuntutan berkaitan kedaulatan Melayu, seperti yang dipersetujui sebulat suara pada kongres tersebut.

"Pada prinsipnya kita jadikan MMMM sebagai tempat rujukan dan wadah rasmi bagi menggerakkan apa juga resolusi yang telah kita persetujui dalam kongres," katanya.

Sehubungan itu, Zainal Abidin berkata, sekretariat di bawah jawatankuasa itu sedang berusaha untuk menyediakan perlembagaan yang lengkap untuk menggerakkan MMMM.

No comments: