Pages

Wednesday, May 28, 2008

Jangan ungkit Ketuanan Melayu - Dr. Zambry


IPOH 28 Mei - Tindakan Penasihat DAP, Lim Kit Siang yang mempertikaikan Ketuanan Melayu hanya menggambarkan sikap berani melulunya mahu melihat konsep Malaysian Malaysia dilaksanakan di negara ini.

Ketua UMNO Bahagian Lumut, Datuk Dr. Zambry Abdul Kadir berkata, tindakan bekas Setiausaha Politik Lee Kuan Yew itu bukanlah menghairankan kerana ia merupakan ideologi yang telah lama diperjuangkan oleh DAP sebelum ini.

''Saya tidak hairan dengan tindakan Lim Kit Siang dan DAP yang menolak ketuanan Melayu.

''Ia semakin jelas dan sikap berani melulu Penasihat DAP yang mahu melihat konsep Malaysian Malaysia dilaksanakan di negara ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Kit Siang di Parlimen baru-baru ini yang mendakwa rakyat hari ini telah bosan dengan konsep ketuanan dan kedaulatan Melayu.

Dr. Zambry berkata, Kit Siang tidak sepatutnya mempertikaikan ketuanan Melayu kerana ia sememangnya hak mutlak orang Melayu yang merupakan penduduk asal negara ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Pangkor itu berkata, apa yang menghairankan ialah terdapat orang Melayu yang seia sekata dengan Kit Siang termasuk mereka yang menjunjung pakatan pembangkang.

''Mereka begitu dangkal hanya melihat ketuanan Melayu semata-mata dalam konteks Perlembagaan negara sedangkan apa yang diperjuangkan oleh DAP ialah perjuangan ideologi.

''Saya harap orang Melayu yang terpengaruh dengan Kit Siang kembali sedar dengan permainan beliau itu," katanya.

Katanya, perkara ini tidak perlu dipertikaikan kerana ia telah terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.

''Apa yang dikatakan oleh Kit Siang itu adalah tidak wajar kerana ia sudah termaktub dalam perlembagaan.

''Apa yang diperjuangkannya kini adalah ideologi berterusannya dan akhirnya nanti kedudukan hak-hak istimewa orang-orang Melayu akhirnya turut dipersoalkan.

''Ini apa yang kita lihat sekarang seperti bidang kuasa raja-raja dalam pentadbiran Islam dan saya tidak bimbang mereka juga mempersoalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB)," katanya.

Dr. Zambry berkata, kesemua ini menampakkan kecenderungan berterusan mereka untuk menidakkan kedudukan orang Melayu di negara ini yang tidak perlu diungkitkan lagi.

''Ini merupakan satu peringatan kepada orang Melayu bahawa satu demi satu kedudukan orang Melayu di negara ini mula dipertikaikan," katanya.

No comments: